Linda Tellington-Jones
grondlegger van Tellington TTouch®

Linda Tellington-Jones komt uit een familie van echte paardenliefhebbers, groeide op in Canada en begon al met paardrijden op haar 6de. In bijna alle disciplines van de paardensport won ze de belangrijkste nationale wedstrijden, zowel in Canada als de Verenigde Staten.

Samen met haar ex-echtgenoot, Wentworth Tellington, richtte ze in 1964 de Pacific Coast Equestrian Ranch Farm op in de Verenigde Staten. Daar werd voor het eerst in Noord-Amerika, tijdens een 9 maanden lange interne training dagelijks onderricht gegeven in theorie en praktijk voor rijinstructeurs en paarden trainers. In 1965 verscheen het eerste gezamenlijke boek met haar echtgenoot Wentworth: “De fysiotherapie van sportpaarden”. Ook gaven ze beiden les aan de universiteit van Californië; de eerste cursussen op het gebied van paardenhouderij en paardenpsychologie.

In de vroege jaren zeventig leerde Linda het werk van Moshé Feldenkrais kennen en volgde ze de 4-jarige opleiding tot Feldenkrais Practitioner in San Francisco. Deze methode is een vorm van lichaamswerk voor mensen die gebruik maakt van rustige, (pijnvrije) ongewone bewegingen met als doel ongebruikte zenuwbanen in lichaam en brein te activeren. De methode van Feldenkrais is erg succesvol bij: herstel na trauma (functieverlies), verbeteren van balans, beweging, vergroten van fysieke en mentale vermogens waaronder leervermogen. Hoewel het idee was om met mensen te werken en hun houding tijdens het paardrijden te verbeteren, paste Linda deze methode al snel intuïtief ook toe op paarden. De TEAM- methode: Tellington Equine Awareness Method, was geboren en richtte zich in het begin uitsluitend op paarden.
Een tiental jaar later werden ook gezelschapsdieren in de methode opgenomen, werkend met technieken die het wederzijds vertrouwen en de band tussen mens en dier versterken. In deze jaren ’80 werkte Linda ook steeds meer met wilde dieren in gevangenschap en ontdekte ze hoe effectief TTouch® stress kon reduceren en zo het welzijn van exotische dieren sterk kon verbeteren. Sinds 30 jaar wordt TTouch® ook succesvol toegepast op mensen, met een aparte opleiding: TTouch-for-You®.

Linda Tellington Jones is de auteur van meer dan 21 boeken vertaald in 12 talen. Ze heeft naast haar eigen YouTube kanaal meerdere video's en publicaties op haar naam staan over trainen en gezondheid van paarden, honden, katten en kleine dieren en welzijn voor mensen.
Vandaag de dag woont Linda Tellington-Jones met haar huidige man op Hawaï en reist ze meermaals per jaar over de hele wereld om demonstraties, lezingen en workshops te geven. Met meer dan 1700 Tellington TTouch Practitioners in meer dan 30 verschillende landen zijn de liefhebbers van deze methode nog elke dag groeiend. Hoe kan het ook anders: TTouch rocks!